banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 21:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: 14 NIsan
PostPoslato: 29 Mar 2010, 22:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Sutra 30. 03. nakon zalaska sunca počinje 14 dan židovskog mjeseca nisana.
To je jedini datum za koji je u Biblij navedeno da bi ga Hrišćani trebali obilježavati.
Hrišćanima je zapovjeđeno da se sijećaju Hristove smrti i obilježavaju je.
Ta se Spomen-svečanost također se naziva 'Gospodinova večera' (1. korinćanima 11:20).
Isus je rekao svojim vjernim apostolima: "Ovo činite meni na pomen" (Luka 22:19).
Pišući članovima duhom rođene hrišćanske skupštine apostol Pavle je dodao: "Svaki put kad jedete ovaj hljeb i pijete ovaj kalež navješćujete smrt Gospodnju dok on ne dođe" (1. Korinćanima 11:26). Tako 'Gospodinova večera' to jest Spomen-svečanost skreće posebno pažnju na značenje smrti Isusa Hrista u vezi sa ostvarenjem Božijeg nauma.
Ona podvlači značenje Isusove žrtvene smrti, prije svega u vezi novog saveza, pokazujući kako njegova smrt utječe na njegove buduće sunaslijednike nebeskog Kraljevstva (Jovan 14:2, 3; Hebrejima 9:15).
Gospodinova večera odnosno Spomen-svečanost također podsjeća na to da je Isusova smrt, kao i način na koji je uslijedila, odgovarala 1. Mojsijevoj 3:15, kao i kasnije otkrivenom Božijem naumu, doprinoseći opravdanju Jehovinog imena. Sačuvavši svoju besprijekornost prema Bogu sve do smrti, Isus je dokazao da Adamov grijeh nije bio prouzročen nekom greškom stvoritelja prilikom stvaranja čovjeka i da je za čovjeka moguće čak i pod najvećim pritiskom zadržati svoju odanost Bogu. Na taj je način Isus opravdao Boga kao stvoritelja i suverena svemira.
Bog je osim toga predvidio da bi Isus svojom smrću pridonio savršenu ljudsku žrtvu koja je bila potrebna za oslobođenje Adamovih potomaka, omogućujući tako milijardama ljudi koji budu pokazivali vjeru da vječno žive na rajskoj zemlji. Time bi se ispunio prvobitni naum Jehove Boga i došla bi do izražaja njegova velika ljubav prema čovječanstvu (Jovan 3:16; 1. Mojsijeva 1:28).
Budući da je o smrti Isusa toliko toga ovisilo, bilo je jako odgovarajuće što je dao upustvo da se sjećamo njegove smrti.
Jevanđelje po Mateju izvještava: "Isus je uzeo hljeb i, izrekavši blagoslov, razlomio ga te dao učenicima i rekao: 'uzmite, jedite! Ovo predstavlja tijelo moje'. I uzeo je čašu, zahvalio Bogu dao im je, govoreći: 'Pijte iz nje svi jer ovo predstavlja moju "krv saveza", koja će se proliti za mnoge radi oproštenja grijeha'" (Matej 26:26-28).
Isus je uzeo hljeb koji je ostao od pashalne večere. On je bio napravljen bez kvasca (2. mojsijeva 12:8). Kvasac je u Bibliji simbol grijeha i iskvarenosti. Stoga beskvasni hljeb predočava savršeno tijelo koje je isus žrtvovao. Ono je bilo bezgrešno (Matej 16:11, 12; 1. Korinćanima 5:6, 7; 1.Petrova 2:22; 1.Jovanova 2:1, 2).
Crno vino predočava Isusovu krv. Ta krv novi savez čini pravomoćnim.
Isus je rekao da je njegova krv bila izlivena "radi oproštenja grijeha". Zahvaljujući tome ljudi mogu postati čisti u očima Jehove Boga i ući u novi savez s njim (Hebrejima 9:14; 10:16, 17).

Dakle, trebaju li hrišćani obilježavati Gospodinovu večeru tj. Spomen-svečanost, za koju je i sam Hrist rekao "ovo činite meni u pomen", i da li je obilježavaju i zašto ne?

Vrh

Tema posta: Re: 14 NIsan
PostPoslato: 30 Mar 2010, 07:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Neka si brate i to napisao, ovo ti uzimam za korisno jer tako piše i tako jeste. Mislim da je svim Hrišćanima poznato svih 7 praznika kao i tajna večera no ima i onih koji u to ne veruju pa eto nek se nađe.
U petak razapeše Mesiju kaže istorija. Veče pre toga se zbi zavet u hlebu i vinu koje su telo i krv koja će potom uslediti za otkup svih koji veruju.
Za braću Muslimane je Varnavino pisanje merodavno a tamo ispade da je Isus prevarant koji 3 puta najavljuje svoju smrt a na kraju ga 4 anđela uzimaju u nebo da nebi postradao.
Juda Izdajnik vodi Rimsku vojsku i budi apostole u kući u kojoj spavaju pitajući gde je Isus jer ga Juda ne pozna pa pita njih i oni videvši Judu rekoše,,Ti si to učitelju'' tako Juda koji dovede vojsku da uhapse Isusa bi uhapšen jer Rimljani nisu videli ko ih dovede do tamo niti ga poznaše zato što je Juda izdajnik bio likom ISTI ISUS pa ga ni apostoli ne poznaše.
Dakle Istoriji ne smemo verovati ni mi ni Muslimani tako braćo Muslimani kad nas istorija vara vara i vas pa sve što vam neko upoređuje sa prošlošću znajte da laže.

Ako isus nije razapet onda ni učenici ne govore istinu i oni su po vama lažni kad im i učitelj reče ne istinu.
Ako Isus nije bio razapet onda Isaija laže.
Ako Isus nije bio razapet onda Mojsije laže.
Ako Isus nije bio razapet onda i Danilo laže.
Ako isus nije bio razapet onda svi Izrailjski proroci lažu.
Ako Isus nije umro ni vaskrsnuo onda niko ni od nas ni od vas NEĆE VASKRSNUTI.
Neće Isus doi jer nije ni umro jer kad jedno reče a nije se zbilo onda neće ni drugo.
Neće doći Duh Sveti jer kad Isus reče da će postradati a ne postrada onda ni Duha nema.
Čak i David slaga u psalmima ni on ne reče istinu.

VEČNI SAVEZ načini Bog sa Avramom našim ocem i reče Bog da će UMNOŽITI seme od oba sina, Zašto?
Zato braćo moja Muslimani da bi ih bog-Muhamed pobio.Kako,pa tako što piše da će po Armagednu Muslimani POBITI SVAKOG JUDEJINA odnosno braću po Avramu čak će i drveće izdati Jevreje da bi ih braća po Ismailu pobila. Zato Bog blagoslovi i umnoži da bi imali jedni druge ubijati..???
Zašto ubiti Judeje Zato što nisu razapeli Isusa već Judu izdajnika.

Oprostite mi što sam ne razuman pa to ne mogu da shvatim jer mi je razum poremećen silnom mržnjom i zato BLAGOSILJAM SVE POTOMSTVO OD OBA AVRAMOVA SINA.
Oprosti Mary što ti uskočih u temu.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:
a braću Muslimane je Varnavino pisanje merodavno a tamo ispade da je Isus prevarant koji 3 puta najavljuje svoju smrt a na kraju ga 4 anđela uzimaju u nebo da nebi postradao.

Ne mjerodavno, nego pribliznije istini, ali ne i potpuno istinito.

lavić je napisao:
Dakle Istoriji ne smemo verovati ni mi ni Muslimani tako braćo Muslimani kad nas istorija vara vara i vas pa sve što vam neko upoređuje sa prošlošću znajte da laže.

Hm.

lavić je napisao:
Ako isus nije razapet onda ni učenici ne govore istinu i oni su po vama lažni kad im i učitelj reče ne istinu.

Pavle laze
lavić je napisao:
Ako Isus nije bio razapet onda Isaija laže.
Ako Isus nije bio razapet onda Mojsije laže.
Ako Isus nije bio razapet onda i Danilo laže.
Ako isus nije bio razapet onda svi Izrailjski proroci lažu.

Poslanici ne lazu, lavicu i to smo konstatirali, nego je problem ko je pisao ono sto se zeli "podvaliti" da su pisali poslanici.

lavić je napisao:
Ako Isus nije umro ni vaskrsnuo onda niko ni od nas ni od vas NEĆE VASKRSNUTI.

Isa a.s. nije umro niti vaskrsnuo. Ali hoce umrijeti...jer svaka dusa ce smrt okusiti.

lavić je napisao:
Neće Isus doi jer nije ni umro jer kad jedno reče a nije se zbilo onda neće ni drugo.

Isa a.s. ce izmedju ostalog doci i da umre.Jos se nije zbilo, ali hoce.

lavić je napisao:
Neće doći Duh Sveti jer kad Isus reče da će postradati a ne postrada onda ni Duha nema.
Čak i David slaga u psalmima ni on ne reče istinu.

Duh se moze izbaciti iz jednacine, a cak i David u psalmima spasava Isusa od smrti i on rece isitnu.

lavić je napisao:
VEČNI SAVEZ načini Bog sa Avramom našim ocem i reče Bog da će UMNOŽITI seme od oba sina, Zašto?

Pitanje za 1 000 000 dolara. Zasto??? Jer ako hoces da imputiras da je Ismail a.s. proklet i ostavljen kao prokletstvo i opomena ostalim narodima sta je onda s ostalim narodima koji su imali upravu tu ulogu??? Armorejci, narodi Hama, Kananci itd.itd.
Zasto savez??? Ako je proklet narod sto ga onda Bog blagosilja, nije to radi Ibrahima a.s. jer Bog nije blagosiljao ni Hama niti Jefeta radi Nuha a.s.....

Bog ima plan... :D

lavić je napisao:
Zato braćo moja Muslimani da bi ih bog-Muhamed pobio

Muhammed s.a.w.s. nije bog, lavicu stvarno me pocinjes iznenadjivati svakim svojim postom. Kur'anska maxima je sehadet koji glasi "Vjerujem da je samo Allah Bog i da je Muhammed bozji rob i poslanik/prorok"

lavić je napisao:
Kako,pa tako što piše da će po Armagednu Muslimani POBITI SVAKOG JUDEJINA odnosno braću po Avramu čak će i drveće izdati Jevreje da bi ih braća po Ismailu pobila. Zato Bog blagoslovi i umnoži da bi imali jedni druge ubijati..???

Nisu li i ostali narodi trebali biti istrebljeni od Jevreja, Armorejci npr. i Kenanci, Filistejci, pa zidovi i dan-danas uzimaju to sebi za svetu misiju, a i sami poneki krscani u historiji.

lavić je napisao:
Zašto ubiti Judeje Zato što nisu razapeli Isusa već Judu izdajnika.

To nije osveta za poslanike s.a.w.s.
Armagedon veze nema s poslanicima, i njihovim nacinom kako su zavrsili svoju misiju.
Niko ne mrzi zidove sto kazu da su ubili Isusa /Isa a.s. pa i zasto bi kad Kur'an kaze "niti su ga ubili niti razapeli"...ima li smisla tvoja sumnja lavicu.
Zasto bi mi ratovali za Armagedona protiv naroda koji poslanika nije niti ubio niti razapeo, zasto se svetiti kad se to uopste nije desilo???
Pobrkao si locice
lavić je napisao:
razum poremećen silnom mržnjom
a mozda i zbog toga sto ti je razum poremecen silnom mrznjom... :cry:

lavić je napisao:
BLAGOSILJAM SVE POTOMSTVO OD OBA AVRAMOVA SINA.

"Recite: Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ishaku, i Ismailu, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu pok¬oravamo. "
(Kur’an: el-Bekare, 136.)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
mary juana je napisao:

Nisi napisao šta Jevreji proslavljaju ovim danom? Šta taj "nisan" predstavlja, tj. šta se s njim slavi?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:35 
Veteran
Veteran

To je dan početka. I dan kad je načinjen vovi početak odnosno novi savez veći od nekoliko predhodnih gde ni jedan ne potire drugog već se nadograđuje do ovog savršenog u hlebu i vinu -Telu-Krvi.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nađoh...

Jevreji dočekuju Novu 5770. godinu

Nova godina u sedmom mesecu

Prvi mesec jevrejskog kalendara je mesec nisan kada se slavi praznik Pesah, ali se Nova godina slavi u sedmom mesecu jer se Jevreji rukovode preporukama i zakonima Talmuda, u kome izričito piše da je Roš Ašana početak tvorevine, a Tišri mesec u kome se stvoren svet.

Prema rečima beogradskog rabina Asijela, Jevreji veruju da je "svet u duhu stvoren u tišriju, a činom u nisanu" i da se sedam dana stvaranja odigralo pre više od petnaest milijardi godina, pre Velikog praska.

"Bilo je to stvaranje duhovnih temelja sveta koje se u Talmudu spominje kao 'stvaranje u misli'. Svet se potom razvijao prema Božijoj promisli, shodno duhovnoj podlozi koju je On sazdao", rekao je rabin.

Pre manje od šest hiljada godina, objasnio je on, Bog je stvorio Adama, prvo biće nove vrste koje je za razliku od prethodno stvorenih bića dostiglo naročitu duhovnu osetljivost i sposobnost da ostvari živ odnos sa Bogom.

Prema Talmudu i nekim drugim drevnim zapisima, kako kaže rabin, Adamu su prethodile 974 generacije, Mojsije je bio dvadeset šesta generacija posle Adama a starost sveta iznosi 42.000 godina.

Dvodnevna proslava

Ovim praznikom koji se slavi 48 sati završava se prethodna 5769. godina koja je prema Gregorijanskom kalendaru počela 30. septembra 2008. godine i završava se prestankom sutrašnjeg dana.

Prema zvaničnom gregorijanskom kalendaru Roš Hašana se slavi u jesen, između početka septembra i kraja oktobra i sa Jom kipurom se po ozbiljnosti razlikuje se od ostalih jevrejskih praznika.

Deset dana između ta dva praznika nazivaju se - Jamim noraim (strašni dani) na koje, po verovanju, ljudska zajednica izlazi pred "nebeski sud".

Na Roš Hašana se kroz molitvu izražava želja oslobođenjem od duševnih tegoba kako bi u Novu godinu čovek ušao očišćen od greha.

Običaji

Otuda običaj koji se naziva Tašlih da se na prvi dan praznika ide na obalu reke ili mora i kada se gresi simbolično bacaju u vodu.

Roš Ašana je vreme kada se sva čovečija dela stavljaju na tas pravde i nijedno neće biti zaboravljeno pred sudom Prestola Božijeg i vreme za primanje onih koji se kaju i koji su doneli odluku da kroz život ne idu nasumice.

Novogodišnja trpeza obavezno treba da sadrži nešto slatko - da bi cela godina bila slatka. U okviru iste simbolike ne služi se ništa kiselo, gorko ni ljuto, jede se riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila celovita.

Osnovna molitva Bogu na praznik Roš Hašana glasi - Upiši nas u knjigu života.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:40 
Veteran
Veteran

Oficiru
Postoji tema Isus i Muhamed pa o svim detaljima možemo tamo naravno i odgovor od milion dolara nebih nudio toliko novca za tako lagan odgovor.
Ima se može se... :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
mary juana je napisao:

Nisi napisao šta Jevreji proslavljaju ovim danom? Šta taj "nisan" predstavlja, tj. šta se s njim slavi?

Tema nisu Jevreji već Hrišćani i to je ako si čitala uvodni post jedini datum za koji je Isus rekao da se obilježava.
Gospodinova večera je Spomen svečanost koju je Isus uveo u noći židovske Pashe 33. n. e.Pasha je bila proslava koja se održavala samo jednom godišnje, 14. dana židovskog mjeseca nisana. Židovi su taj dan određivali po proljetnom ekvinociju, odnosno ravnodnevnici. Prvi mladi mjesec najbliži proljetnom ekvinociju označavao je početak nisana. Pasha je dolazila 14 dana kasnije nakon zalaska sunca. Isus je proslavio Pashu sa svojim apostolima, otpustio Judu Iskariota i potom uveo Gospodinovu večeru. Budući da je zamjenila židovsku Pashu, treba je obilježavati samo jednom godišnje.
Zanimljivo je primjetiti da svi ostali praznici koji se vezuju za hrišćanstvo imaju paganski korijen, dakle svi do jednog, osim Gospodinove večere koju je uspostavio sam Hrist.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Tema nisu Jevreji već Hrišćani i to je ako si čitala uvodni post jedini datum za koji je Isus rekao da se obilježava.
Gospodinova večera je Spomen svečanost koju je Isus uveo u noći židovske Pashe 33. n. e.Pasha je bila proslava koja se održavala samo jednom godišnje, 14. dana židovskog mjeseca nisana. Židovi su taj dan određivali po proljetnom ekvinociju, odnosno ravnodnevnici. Prvi mladi mjesec najbliži proljetnom ekvinociju označavao je početak nisana. Pasha je dolazila 14 dana kasnije nakon zalaska sunca. Isus je proslavio Pashu sa svojim apostolima, otpustio Judu Iskariota i potom uveo Gospodinovu večeru. Budući da je zamjenila židovsku Pashu, treba je obilježavati samo jednom godišnje.
Zanimljivo je primjetiti da svi ostali praznici koji se vezuju za hrišćanstvo imaju paganski korijen, dakle svi do jednog, osim Gospodinove večere koju je uspostavio sam Hrist.

Pa zašto si je onda nazvao po jevrejskom prazniku ako je tema "hrišćanska"?

Zadnja rečenica nije tačna.
Šta je rekao Isus tom prilikom kad je lomio hljeb (na posljednjoj večeri)? A šta se govori prilikom jedne od najvećih tajni - pričešću? Šta je vino a šta je hljeb u evharistiji?

Sjećanje na posljednju večeru se ne praznuje nego se praktikuje nakon svake službe i liturgije.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 12:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
mary juana je napisao:

Šta je rekao Isus tom prilikom kad je lomio hljeb (na posljednjoj večeri)? A šta se govori prilikom jedne od najvećih tajni - pričešću? Šta je vino a šta je hljeb u evharistiji?

Sjećanje na posljednju večeru se ne praznuje nego se praktikuje nakon svake službe i liturgije.

Navedi šta nije tačno? A u uvodnom postu sve jasno stoji, pa ga pažljivo pročitaj.
ne naziva se po jevrejskom prazniku, već je isus ustoličio "novi savez" za koji je rekao da se obilježava tog dana koji se podudara sa pashom jer se tog dana desilo to što se desilo.

Dakle, tebe kao i ostale bi zamolio ako za nešto tvrdiš da nije tačno, argumentuj to Biblijom tj. dokaži da Biblija i hrist tako naučavaju, naravno ako je tema hrišćanstvo ili Biblija.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 12:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:
Oficiru
Postoji tema Isus i Muhamed pa o svim detaljima možemo tamo naravno i odgovor od milion dolara nebih nudio toliko novca za tako lagan odgovor.
Ima se može se...

Naravno brate vidimo se i tamo...ovdje je samo bilo ispravak netocnih navoda ili ti ona replika :D

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 12:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Talija je napisao:

Navedi šta nije tačno? A u uvodnom postu sve jasno stoji, pa ga pažljivo pročitaj.
ne naziva se po jevrejskom prazniku, već je isus ustoličio "novi savez" za koji je rekao da se obilježava tog dana koji se podudara sa pashom jer se tog dana desilo to što se desilo.

Dakle, tebe kao i ostale bi zamolio ako za nešto tvrdiš da nije tačno, argumentuj to Biblijom tj. dokaži da Biblija i hrist tako naučavaju, naravno ako je tema hrišćanstvo ili Biblija.

Čitaš li ti uopšte šta ja pišem ili je to odgovor kao nedostatak argumenta?
Je li tebi bitno slovo ili praktikovanje tog istog slova?

Ako ti kažem da se pasha praktikuje prilikom svake službe i liturgije kroz pričešće šta ti tu onda nije jasno?
Jesi rekao da se ne drži do nečega što je ustanovio Isus? Jesam li ti odgovorila da se drži kroz svetu tajnu pričešća? "Ovo je tijelo moje koje se lomi... ovo je krv moja koja se prosipa..." rečenica sa posljednje večere koja se ponavlja i praktikuje..
Jesi li ti ikada bio i u jednoj crkvi? Prisustvovao ijednoj liturgiji, službi?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 13:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Čitaš li ti uopšte šta ja pišem ili je to odgovor kao nedostatak argumenta?
Je li tebi bitno slovo ili praktikovanje tog istog slova?

Ako ti kažem da se pasha praktikuje prilikom svake službe i liturgije kroz pričešće šta ti tu onda nije jasno?
Jesi rekao da se ne drži do nečega što je ustanovio Isus? Jesam li ti odgovorila da se drži kroz svetu tajnu pričešća? "Ovo je tijelo moje koje se lomi... ovo je krv moja koja se prosipa..." rečenica sa posljednje večere koja se ponavlja i praktikuje..
Jesi li ti ikada bio i u jednoj crkvi? Prisustvovao ijednoj liturgiji, službi?

čitam ja šta ti pišeš, međutim čitaš li ti šta biblija piše?
Dakle, postavlja se pitanje šta je Isus htio da hrišćani čine u budućnosti, da li da se to što je on ustanovio 14 nisana obilježava svakodnevno ili samo 14 nisana?
Isus nije tačno naveo koliko često bi trebalo održavati Spomen-čin u znak sijećanja na njegovu smrt. Međutim, on ga je ustanovio na dan židovske Pashe, koju su njegovi učenici zamjenili Spomen-svečanošću obilježavanja hristove smrti. Pasha je bila godišnji događaj koji se slavio 14. nisana.
Za svako vjerovanje koje se poziva na pismo bitno je slaže li se Pismo s tim vjerovanjem ili to vjerovanje ima druge korijene koji nisu Biblijski.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja i dalje kažem da je mnogo bitnije živjeti po knjizi nego čitati slova te knjige, praktikovati ono što piše da ne bude mrtvo slovo na papiru.
Po tebi je bitnije da se to jednom godišnje spominje nego da se praktikuje svaki dan?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ja i dalje kažem da je mnogo bitnije živjeti po knjizi nego čitati slova te knjige, praktikovati ono što piše da ne bude mrtvo slovo na papiru.
Po tebi je bitnije da se to jednom godišnje spominje nego da se praktikuje svaki dan?

Naravno da je bitno živjeti po Knjizi, nego samo iščitavati slova Knjige.
Ali da bi živio po Pismu moraš znati šta ono naučava, odnosno šta Bog zahtjeva, a Bog zahtjeva apsolutnu odanost po svim pitanjima.
Dakle, ako se ljudi pridržavaju nauke ljudske, a zanemaruju biblijske istine onda je to problem.
Obazirući se na one koji svoje tradicije pretpostavljaju Bibliji, Isus je rekao: "Licemjeri! Lijepo je o vama prorokovao isajia rekavši: 'Ovaj me narod poštuje usnama, a srce mu je daleko od mene. Uzalud misli da me poštuje dok naučava kao moju nauku zapovjedi ljudske'".

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 06:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Opet kažem da ne vidim problem u ispunjavanju njegove riječi.
7 nedjelja pred Vaskrs se posti, taj period nije period slavlja, dan slavlja je Vaskrs, najveći hrišćanski praznik (Vaskrs je ispunjenje Hrišćanstva) kao dokaz pobjede života nad smrću, ispunjenje Isusove misije na zemlji.
Sami čin lomljenja hljeba sa zadnje večere se praktikuje nevezano za neke dane, nego vezano za svete tajne (pričešće).

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 07:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

U novom zavjetu nigdje se ne ukazuje na to da se slavilo vaskrs, a isto tako ni u zapisima apostolskih Otaca. Posvećivanje određenih vremenskih razdoblja je predodžba koja uopšte nije postojala u mislima prvih hrišćana.
Vaskrs ima svoje porijeklo u velikom broju poganskih običaja kojima se slavilo povratak proljeća.
Jaje je simbol klicanja života u rano proljeće... vaskršnji zeko je poganski simbol i uvjek je bio simbol plodnosti.
Na mnogim jezicima izraz vaskrs ili uskrs vuče porijeklo od Astarte, što je jedan od naziva za Beltis, kraljicu neba, čije ime na temelju asirskih spomenika glasi Ištar... To je istorija vaskrsa.
Popularni običaji koji se još uvijek prakticiraju u vrijeme tog slavlja u potpunosti odgovaraju svjedočanstvu o njihovom babilonskom karakteru. Pecivo s krstom na veliki petak ili ofarbana jaja na sam vaskrs ili vaskršnju nedjelju postojala su i u kalidejskim običajima jednako kao i danas.

Inače grčka riječ anastasias koja se prevodi sa vaskrsnuće, doslovno znači "ponovno ustajanje", a odnosi se na ustajanje iz smrti.
Hebrejska riječ glasi techijat hammethim, a znači "ponovo oživljavanje mrtvih"

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
U novom zavjetu nigdje se ne ukazuje na to da se slavilo vaskrs

Novi Zavjet opisuje vrijeme Hristove ovozemaljske misije, kao i njegov ovozemaljski kraj i pobjedu života nad smrću. Novi Zavjet nije istorijska knjiga koja obuhvata veliki vremenski prostor nakon Isusove (ovozemaljske) smrti.

Citiraj:
Posvećivanje određenih vremenskih razdoblja je predodžba koja uopšte nije postojala u mislima prvih hrišćana.

Pa eto, odgovorio si sam na svoje pitanje, tj. zašto se ne slavi dan u godini kad je bila posljednja večera.

Citiraj:
Vaskrs ima svoje porijeklo u velikom broju poganskih običaja kojima se slavilo povratak proljeća.
Jaje je simbol klicanja života u rano proljeće... vaskršnji zeko je poganski simbol i uvjek je bio simbol plodnosti.
Na mnogim jezicima izraz vaskrs ili uskrs vuče porijeklo od Astarte, što je jedan od naziva za Beltis, kraljicu neba, čije ime na temelju asirskih spomenika glasi Ištar... To je istorija vaskrsa.
Popularni običaji koji se još uvijek prakticiraju u vrijeme tog slavlja u potpunosti odgovaraju svjedočanstvu o njihovom babilonskom karakteru. Pecivo s krstom na veliki petak ili ofarbana jaja na sam vaskrs ili vaskršnju nedjelju postojala su i u kalidejskim običajima jednako kao i danas.

Za mene je Vaskrs događaj kroz koji se ispunilo Hrišćanstvo i Isusova zemaljska misija.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 11:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Novi Zavjet opisuje vrijeme Hristove ovozemaljske misije, kao i njegov ovozemaljski kraj i pobjedu života nad smrću. Novi Zavjet nije istorijska knjiga koja obuhvata veliki vremenski prostor nakon Isusove (ovozemaljske) smrti.

Opet krivo Talija, Djela apostolska uključujući i sve apostolske poslanice obuhvaćaju vrijeme od 33. n. e. tj. od isusove smrti pa do negdje 98. n. e. i u tim nadahnutim pismima se govori upravo o uspostavi hrišćanskih skupština i o vođenju i upravljanju tim skupštinama, tako da sigurno ne bi bila izostavljena iz tih pisama bilo koja pojedinost.
Talija je napisao:
Pa eto, odgovorio si sam na svoje pitanje, tj. zašto se ne slavi dan u godini kad je bila posljednja večera.

Što se tiče Gospodinove večere Isus je jasno rekao tog 14 nisana "ovo činite meni na spomen", otud i naziv Spomen -svečanost.(Luka 22:19)
Talija je napisao:
Za mene je Vaskrs događaj kroz koji se ispunilo Hrišćanstvo i Isusova zemaljska misija.

Dakle, nije bitno šta je za tebe vaskrs, ono što je bitno i što je Biblijska istina, je da se slavljenje vaskrsa ne podudara s biblijskom naukom, odnosno, upražnjavanje paganskih obreda i običaja, teška je povreda Božijih zakona i načela, a Biblija je više nego jasna po tom pitanju.
Gospodinova večera je to što treba obilježavati kao događaj kroz koji se kako ti kažeš "ispunilo hrišćanstvo i Isusova ovozemaljska misija", a ne izvoditi neke paganse običaje i obrede suprotne Božijim i Hristovim mjerilima i načelima.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Opet krivo Talija, Djela apostolska uključujući i sve apostolske poslanice obuhvaćaju vrijeme od 33. n. e. tj. od isusove smrti pa do negdje 98. n. e. i u tim nadahnutim pismima se govori upravo o uspostavi hrišćanskih skupština i o vođenju i upravljanju tim skupštinama, tako da sigurno ne bi bila izostavljena iz tih pisama bilo koja pojedinost.

Pa ne piše nigdje da se slavi išta, osim u zapovijestima da se praznuje 7. dan.

Citiraj:
Što se tiče Gospodinove večere Isus je jasno rekao tog 14 nisana "ovo činite meni na spomen", otud i naziv Spomen -svečanost.(Luka 22:19)

Kao što rekoh čini se prilikom evharistije.

Citiraj:
Dakle, nije bitno šta je za tebe vaskrs, ono što je bitno i što je Biblijska istina, je da se slavljenje vaskrsa ne podudara s biblijskom naukom, odnosno, upražnjavanje paganskih obreda i običaja, teška je povreda Božijih zakona i načela, a Biblija je više nego jasna po tom pitanju.
Gospodinova večera je to što treba obilježavati kao događaj kroz koji se kako ti kažeš "ispunilo hrišćanstvo i Isusova ovozemaljska misija", a ne izvoditi neke paganse običaje i obrede suprotne Božijim i Hristovim mjerilima i načelima.

O kakvim paganskim običajima sam ja pisala?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]