banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 21:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jan 2012, 00:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav svima,

O čemu se radi u ovoj temi; naime većina nas posvećuje najviše pažnje higijeni tijela, opštem fizičkom fitnessu, izbjegavanju poroka, njezi tijela (kozmetika, masaža), i pod zdravljem podrazumijevamo fizičko blagostanje.
Međutim postoji i duševno blagostanje, ali se o tome malo priča i samim tim su metode održavanja ili unapređenja te vrste zdravlja veća nepoznanica.
Upravo o toj nepoznanici želio bih da čujem razmišljanja i praktična iskustva.
Ova tematika spaja psihologiju, medicinu i duhovnost, zato su dobrodošla razmišljanja iz svih tabora.
Siguran sam da svako ima šta napisati na ovu temu.

PS: molim vas da tema sačuva ozbiljnost.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znači da li imate neke metode, "rituale", principe, možda čak i "mantre" kojih se držite, za koje smatrate da će vam pomoći ili vam provjereno pomažu u očuvanju duševne ravnoteže i mira. Ne sumnjam da oni koji se bave duhovnošću imaju šta reći na ovu temu, ali takođe i oni koji se bave recimo borilačkim vještinama posvećuju pažnju tome, pa smatram da mogu napisati koju. Vjerovatno dosta nas praktikuje neke metode samopomoći, autosugestije i sl. Da li je neko čitao "Moć podsvijesti" i probao da primjeni stvari iz knjige? Ja znam čovjeka koji je otpušten iz vojske zbog teškog oštećenja kičme, pomoću te knjige je odbacio štake.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 16:08 
Samo vjezba...kada vjezbam zaboravim na sve probleme, tih 45-60 minuta nistga ne postoji...neka vrsta bjega iz realnosti...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
tensSa je napisao:
Samo vjezba...kada vjezbam zaboravim na sve probleme, tih 45-60 minuta nistga ne postoji...neka vrsta bjega iz realnosti...

свака част ако заиста имаш праксу да сваки дан одвојиш сат времена за такву врсту активности,да, није патетично,завидим ти на томе, код мене ти је оно вјежбам 5 дана па онда 7 не..... :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo tensSa je probio led, ali je voda još uvijek hladna :D Ti na fitness ideš zbog fizičkog zdravlja a ne duševnog, bitno je da se shvati razlika da ne bismo brkali :) Znači ako se neko pronalazi u moja dva uvodna posta, volio bih da napiše nešto. Ajmo Vadere, Warriore i ostali! :)

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 17:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Pozdrav Hristov...evo me prekrsenog zavjeta :D...u stvari nije nikakav zavjet samo eto ne idem u druge podforume...

Ono sto ja smatram kao pomoc za zdrav duh i zdravo tjelo su dvoje jako bitne stvari u covjekovom zivotu...prvo je vjera ...a drugo brak...ili brak i vjera istovremeno...naravno kod osoba koje su spolno zrele i spremne za brak...ali do tad je vjera.

To je najlaksi, najbrzi i najbezbolniji nacin da se dodje do zdravog tijela, zdravog duha i zdrave osobe u potpunosti, a kad je zdrava jedinka tad je i zdrava familija i drustvo itd.itd...

Definitvno dvoje nabrojano...:D

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 17:31 
Citiraj:
Ti na fitness ideš zbog fizičkog zdravlja a ne duševnog, bitno je da se shvati razlika da ne bismo brkali

Prvenstveno zbog fizickog, ali odlicno utice i na dusevno...

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 08:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Jan 2012, 15:54
Najveći majstori za postizanje ravnoteže duha i tijela jesu Kinezi i Tibećani i o tome bih sada mogao da pišem i pišem, ali nije to cilj, niti je to ono što tražiš. Ja sam nakon duge borbe sam sa sobom shvatio da je moj balans duha i tijela poremećen i od tada sam radio na tome da ga povratim. Sada mogu da kažem da sam i uspio i da je sve ono, što stres i loša ishrana donose, sada iza mene.
Međutim, imam osjećaj da ti ovu temu nisi otvorio tek tako, možda griješim, ali mislim da sad prolaziš kroz težak period, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Oficir s ruzom je napisao:
Pozdrav Hristov...evo me prekrsenog zavjeta :D...u stvari nije nikakav zavjet samo eto ne idem u druge podforume...

Ono sto ja smatram kao pomoc za zdrav duh i zdravo tjelo su dvoje jako bitne stvari u covjekovom zivotu...prvo je vjera ...a drugo brak...ili brak i vjera istovremeno...naravno kod osoba koje su spolno zrele i spremne za brak...ali do tad je vjera.

To je najlaksi, najbrzi i najbezbolniji nacin da se dodje do zdravog tijela, zdravog duha i zdrave osobe u potpunosti, a kad je zdrava jedinka tad je i zdrava familija i drustvo itd.itd...

Definitvno dvoje nabrojano...:D

Lijepo rečeno i iskreno (kao i obično).

Za vjernike je odgovor u molitvi. Pored molitve moguće su i vizualizacije (kad me neko smara i crpi energiju isključim se, automatski pomislim na situaciju ili mjesto koje me opušta ili vizualizujem da se svaka glupost u obliku ping pong loptice odbija od mene). Priroda i boravak u prirodi takođe djeluje blagotvorno na moj duh. Ništa me ne može tako relaksirati kao kontakt sa prirodom, gdje mi je svako čulo uključeno a kad se uključimo (bukvalno) primjećujemo mnoštvo stvari koje u prvi mah ne primjećujemo.
Šta me još natjera da brzo "dođem sebi", to je odgovornost, spoznaja da postoji i svijet oko mene, da nisam centar svijeta.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]