banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1997 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 100  Sledeća

За кога ћете гласати на парламентарним изборима ове године:
СНСД 24%  24%  [ 42 ]
СДС 7%  7%  [ 13 ]
СДА 1%  1%  [ 1 ]
ПДП 8%  8%  [ 14 ]
Соц. партија 4%  4%  [ 7 ]
Странка за БиХ 1%  1%  [ 2 ]
СДП БиХ 5%  5%  [ 9 ]
Демократска странка 2%  2%  [ 3 ]
Немам појма, не размишљам о томе 5%  5%  [ 9 ]
Размишљам о томе, али нећу гласати ни за кога 9%  9%  [ 15 ]
ДНС 2%  2%  [ 4 ]
Српска радикална странка 6%  6%  [ 10 ]
Нова социјалистичка партија 12%  12%  [ 21 ]
Не размишљам о изборима и не излазим на њих 14%  14%  [ 24 ]
Ukupno glasova : 174
Autoru Poruka
 Tema posta: Избори 2010.
PostPoslato: 11 Jan 2010, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Ставио сам тему овдје, а не на пдф Политика (тема је чисто политичка), јер желим да што више људи гласа у анкети, дакле да би се добила што боља слика опредељења форумаша. Уколико уважена модерација сматра да је то лоша одлука, нека пребаци на пдф Политика.

Дакле, Независне пишу:
Citiraj:
SNSD bi na narednim izborima osvojio 42 mandata u parlamentu RS, dok bi u FBiH najveći broj mandata uzeo SDP i to 28, pokazuje procjena izbornih rezultata za 2010. godinu na osnovu kombinacije više istraživanja javnog mjenja u BiH.

Takođe, u Parlamentarnoj skupštini BiH najveći broj mandata imali bi bi SNSD, SDP i SDA i to po devet poslanika.

Procjena koja je urađena za potrebe stranih diplomata u BiH, a do koje su došle "Nezavisne", urađena je na osnovu istraživanja koje su sprovele Agencija "Partner" u avgustu 2009. godine, NDI u septembru i oktobru, dok je treće istraživanje sprovedeno u novembru prošle godine i to za potrebe jedne moćne ambasade u BiH.

Prema presjeku svih rezultata koji su korišteni za ovo istraživanje, u RS SNSD bi dobio 49,4 odsto svih glasova, SDS 17,6 odsto, SDA 7,7 odsto, PDP 4,5 odsto, četiri odsto bi dobila Socijalistička partija, Stranka za BiH 1,4 odsto, SDP 2,3 odsto, jedan odsto HDZ BiH, SRS RS 2,3 odsto, 1,5 odsto DNS, 1,8 odsto Narodna stranka Radom za boljitak, Demokratska stranka 1,3 odsto, a ostale partije 7,1 odsto.

Kada se na nivou RS napravi prosjek svih ovih istraživanja, pokazuje se da bi u RS SNSD osvojio 42, od mogućih 83 mandata, u Narodnoj skupštini RS. Drugi bi bio SDS sa 18 mandata, SDA sa šest, PDP sa sedam, dok bi po dva mandata osvojili SP, SRS RS, DNS i Demokratska stranka, a po jedan NS RZB i SDP. Ukoliko bi SBiH i Nova socijalistička partija dobile po jedan mandat, a SRS RS tri, umjesto dva, onda bi SNSD imao 39 mandata.

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... -FBiH.html

Шта мисли омладина на форуму?

П.С. Дозвољено је максимално десет опција понудити на гласање, па сам ја изабрао ових десет. Нисам ставио као опцију рецимо ДНС или ову нову странку коју је основао Крсмановић. Уколико се ова цифра од десет опција може повећати, убацио бих још опција.

Poslednji put menjao shoole dana 13 Jan 2010, 23:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 00:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
zanimljivo

ja licno uvijek izadjem i glasam u skladu sa nekim svojim mikrodrustvenim miljeom, odnosno postavljajuci se kao da biram moguceg direktora na svom poslu, pri cemu imam krajnje jasan izbor, a u vezi sa ljudskim i profesionalnim kvalitetima ta dva potencijalna buduca direktora koji su eto clanovi razlicitih stranaka

naravno da bih trebala pri glasanju da sire sagledavam stvari, da uzmem u obzir drustvo uopste, i njegov napredak u obzir, a ne samo svoje neposredno radno okruzenje
medjutim, buduci da intimno vidim napredak RS u nekakvom liberalno-profesionalno-poljoprivrednom smjeru :), da ne nalazim neku stranku koja to slijedi, a i da nemam zivaca da osnivam sopstvenu, postupam po gore navedenom obrascu

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nedostaje ti opcija, necu glasati, ne razmisljam o tome, tako da se moram dvoumiti izmedju zadnje dve jer necu glasati, ali i ne razmisljam o tome :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
Дакле, Независне пишу:

mislim da ovo istrazivanje nije nimalo tacno i SNSD je na opstinskim izborima, ako se ti glasovi 'pretvore' u parlamentarne imao nekoliko mandata manje, a mislim i da bi sad imao jos manje. po tom istrazivanju, stanje priblizno isto ovom sad u skupstini. a do izbora ce se jos pojaviti neka nova stranka, koja moze uzeti jos neki mandat.
od ponudjenih stranaka ne bih glasao ni za jednu, jednostavno jer su to sve isti ljudi koji se vrte u krug i niko ne moze nista novo da ponudi, a i ne zeli. ako se pojavi neko novi, sa novim idejama, a znam da hoce, izaci cu na izbore, a za nekog od ovih sadasnjih 'politicara', NE. barem treba izaci na izbore i barem na listicu nesto nasarati, pa makar bio kasnije nevazeci.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
недостаје опција изаћи ћу да ми сутра не би срали да нисам гласао али ћу гласачки листић направити неважећим :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 12:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2009, 14:14
Niko od ovih stranaka nije Bog zna sta sve je to isti lopovluk.Ali zaista ne bih volio da onaj seljacina iz Laktasa Dodik opet pobjedi kako tog lika ne volim nikad ga nisam volio uvijek sam znao da je najveci lopov.Kazu medju najbogatijim ako ne i najbogatiji covjek na Balkanu razumljivo otima od narodu koru hleba.Odmah govno treba u zatvor strpati i neka vrati silni ukrani novac.Nisam jos odlucio za koga glasati ali nesto cu smisliti do oktobra !!! Ljudi moramo izaci na izbore nista ne dobijamo sa ne izlaskom samo podrzajemo ovaj trenutni javašluk i lopovluk u RS.Mozda nemamo za koga glasati al moze se neko barem naci malo manji lopov od ovih koji su trenutno na vlasti. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 12:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
ok darko slazem se ali imas ikoga da nam preporucis? ovdje za koga god ti glaso isto je, jer svaki politicar ima u svom dzepu 10 clanskih kartica i kako du'ne vjetar on op...predje...pa cekaj malo ja nisam glaso za tebe kad ono vidi djavla on promjeno dres...i opet jovo na novo guli kozu narodu... :angry4:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Trebao si staviti opciju "glasao bih da imam pravog kandidata" Recimo ja necu glasati ne zato sto ne bi htio, nego zato sto smatram da ni jedna ponudjena stranka nebi nista napravila, to jest nema pravog kandidata, odnosno nemam za koga glasati jer ne zna se ko je gori, a da imam glasao bi. Jedino sto ostaje je da biras manje zlo, a onda to je isto kao i da ne glasas, zasto se onda muciti ici na glasanje kad znas da program ni jedne stranke nije dobar. Ranije sam imao povjerenje u Dodika, ali kad vidim sta je uradio i u sta se pretvorio nemam vise povjerenje u nikoga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 12:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2009, 14:14
jellyfish je napisao:
Trebao si staviti opciju "glasao bih da imam pravog kandidata" Recimo ja necu glasati ne zato sto ne bi htio, nego zato sto smatram da ni jedna ponudjena stranka nebi nista napravila, to jest nema pravog kandidata, odnosno nemam za koga glasati jer ne zna se ko je gori, a da imam glasao bi.

Slazem se s vama ljudi,ali ako ne glasamo ostace ova ista garnitura RS koja vodi ovaj narod u veliku glad i neimastinu.Prodali Dodik i kompanija Telecom RS,naftnu industriju u Brodu, tvornicu ulja modrica i jos neke jako vazne firme u RS ima ti jos malo para ostalo da se podjeli kad nestane love od privatizacije tih firmi da izvinite kurac cemo glabati.Totalni krah prijeti RS nece imati para ni za penzije ni za plate socijalni nemiri su neizbjezni.Recimo da glasamo za nekog koji nije nikad bio na vlasti tako je najbolje po meni,ako imas da izaberes jedno od dva ili vise zla izaberi manje zlo.Nemozemo njemo i zbunjeno sediti i gledati kako nam otimju koru hleba iz usta. :angry1: :angry1:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Мало око неизласка на изборе, видим да људи малтене са поносом истичу како неће гласати...

По мени неизлазак на изборе не представља неки паметан потез. Зашто?
Неко живи у РС, студира или ради овдје, а сматра да је паметна особа. Као паметна особа анализира друштво око себе, а тиме и политичаре за које може да гласа. Ма колико људи вољели рећи "сви су они исти", нису сви исти. Ако ништа друго, има лоших, али има и оних још горих!
Сваки политичар има своје име, своју биографију, има оно што је радио у животу, има начин како се понаша у јавности, има однос према бирачима, има свој избор сарадника и људи око себе, има свој однос према рецимо сарадњи са Западом или очувању РС.

Ако неко ко себе сматра паметним каже: "Сви су они исти" и не изађе на изборе, онда он своју судбину препушта неком другом. Он препушта другим људима да бирају људе који ће бити власт, препушта другим људима да бирају људе који требају да му омогуће стабилан и просперитетан живот.
Ако сви паметни људи тако резонују и не гласају, онда ће тим паметним људима власт изабрати неки глупи људи. А то мени није паметан потез.

Онда иде питање: "Па за кога гласати?". Ако су сви политичари лоши, гласајте за оне мање лоше! И тај наизглед небитан избор је бољи од никаквог избора.

Ако мислите да је Додик лопов, али да је мањи лопов од ових из СДС-а или да је очувао РС а ови из СДС-а нису или да је покренуо Рафинерију у Броду, а ови из СДС-а нису... гласајте за СНСД!
Ако мислите да је овај СДС са Тадићем и Босићем бољи и квалитетнији од СНСД-а у кога се учланило пуно бивших СДС-оваца или мислите да ће СДС ипак боље чувати и градити РС од СНСД-а или мислите да је једноставно мање лопова у СДС-у и да имају нове и боље кадрове... гласајте за СДС!

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Uvijek kažem neću ni za koga i onda glasam za jednu stranku, za načelnika iz druge stranke i nezavisnog... svakome po malo.
I ponovo kažem neću ni za koga da glasam i ovaj put zaista neću, iako uzalud sebi govorim da ne treba ostati izvan svega i prepuštati odgovornost nekome drugome.
Da glasam nemam kome da dam glas, a da ne glasam moj glas propada... :angry3:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Stvarno nedostaje opcija "niti me zanima niti ću izlaziti na izbore". Bez te opcije ne mogu glasati na ovoj temi.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
shoole je u pravu

ja bih samo dodala:
ili glasajte, vodeci se nekom svojom procjenom, za neku od ponudjenih stranaka (makar za neku ekolosku stranku-postojala je na proslim izborima, cini mi se- koja nema puno sanse da udje u konkurenciju, ali bas zato joj je svaki glas bitan)
ili sami osnivajte stranku

po meni je onaj koji niti glasa, niti sam osniva stranku, a u bilo kom kontekstu kritikuje postojece stanje u drustvu, i smatra se patriotom, obicno laprdalo i gundjalo

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 16:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Nijedna ponuđena opcija nije dobra, ali SDP je najmanje loš. Dok je Alijansa bila na vlasti, BiH je imala neku šansu.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 16:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
shoole je napisao:
Ако мислите да је Додик лопов, али да је мањи лопов од ових из СДС-а или да је очувао РС а ови из СДС-а нису или да је покренуо Рафинерију у Броду, а ови из СДС-а нису... гласајте за СНСД!
Ако мислите да је овај СДС са Тадићем и Босићем бољи и квалитетнији од СНСД-а у кога се учланило пуно бивших СДС-оваца или мислите да ће СДС ипак боље чувати и градити РС од СНСД-а или мислите да је једноставно мање лопова у СДС-у и да имају нове и боље кадрове... гласајте за СДС!

Problem je sto je SDS pokazao svoje prije, a tad je Dodik imao potpuno drugu politiku i ja sam bio za Dodika. Dodik je tad imao politiku tolerancije, saradnje sa medjunarodnom zajednicom, slicno kao sad Tadic u Srbiji. Medjutim, sadasnja politika Dodika je ista kao i SDS, jer najjeftiniji nacin za pobjedu na izborima je nacionalizam. Tesko je ljudima obezbijediti bolji zivot i onda da bi dobili na izborima najlakse je promovisati nacionalizam. Ne znam koliko puta treba da se u istoriji pokaze gdje vodi nacionalizam a ljudi stalno nasjedaju na istu klopku.
Najveci problem je ssto sve stranke kao najjeftiniji nacin za sticanje popularnosti promovisu nacionalizam, drugim rijecima vlada jednoumlje. Jer skoro sve stranke odbijaju saradnju sa zapadom da bi stekli popularnost na nacionalizmu koji je oproban recept u primitivnim drustvima za sticanje popularnosti. A sto se tice korupcije tu su svi isti.
Neko rece sto ne osnivate stranku. Pa kako da neko osnuje stranku sa proevropskim vrijednostima u primitivnom drustvu gdje se popularnost tice uglavnom trabunjanjem o naciji i drugim lopovlucima. Nebi imao nikakve sanse za pobjedu. Trece, Dodik je krenuo dobrim putem i zaista u pocetku je dobro poceo i radio cuda pravio dok je saradjivao sa medjunarodnom zajednicom, ali sve sto je tada zamjerao sds-u on sad cini. Drugim rijecima snsd je postao sds u vecini programa a to nas vraca u devedesete iz kojih smo jedva izasli. Osilio se, pokvarila ga vlast. O radikalima i njihovom programu da i ne govorimo. Uglavnom svima je baza nacionalizam, a ostalo je sve sporedno. I za koga onda da glasa neko ko nije nacionalista. Isto tako je i u federaciji, mozda jos i gore.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Nije se Dodik ni malo promijenio seljak bio - seljak ostao( ovim vrijedjam prave seljake - zemljoradnike). Nikad ga nisam gotivio, ni kad je imao 2 poslanika, ni sad kada drzi pola skupstine i tada je bio bahat jer je imao zaledjinu.
SDS sad je mozda malo manje los nego ranije, vjerovatno jer nije na vlasti, da dodje ponovo na vlast - ponovo isto zlo.
PDP -od njih sam najvise ocekivao, Ivanic se cinio jako posten, strucan i sl. ali je okupio bagru oko sebe , pa je prosao kako je prosao(sjetitte se samo Mikerevica) .
Socijalisti - totalno propali otkako se udruzise s Dodikom, dok je on iz toga jako profitirao, sad ne igraju nikakvu ulogu.
SRS - jedini koji jos nisu ucestvovali u vlasti, bar ne u znacajnijem obimu - mozda da njih izaberemo, pa da onda sa 100%-tnom sigurnoscu da kazemo da stvarno vise nemamo izbora jer smo sve izabrali. :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 18:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Boksi je napisao:
Nijedna ponuđena opcija nije dobra, ali SDP je najmanje loš. Dok je Alijansa bila na vlasti, BiH je imala neku šansu.

:lol: :lol: većih talibana i srbomrzaca od sdp-a nema, a vidjeli smo federaciju kad su oni bili na vlasti :roll:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 19:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Meni je zaista zao zbog ovoga sto citam ovdje. Narocito zbog ove ekipe sto nece izaci na izbore, njih 4-5, a vjerujem da ih je u narodu jos mnogo sa ovakvim stavom. Zao mi je zato sto bas te koji su se izjasnili da nece glasati ubrajam medju normalnije i stalozenije na ovom forumu, ne morate se sloziti sa mnom, ali ko ce mijenjati situacije ako ne vi? Onda nije ni cudo sto su nam debili i seljacine na vlasti. Nepristojno je od mene da se mijesam u bilo cije licno pravo izlaska ili ne na izbore, ali ovom prilikom cu biti nepristojan.
Sada vi ocekujete nekog zlatnog bezgresnog kandidata koji ce biti dijametralno suprotan sadasnjoj vlasti. Nema od toga nista. Mozemo samo malim koracima malo po malo da radimo na tome da na nasu politicku scenu udje kultura dijaloga, istinski prioriteti i malo civilizovane politike.
Vidim mnoge je opeklo to sto su davali potporu Dodiku i sada ne znaju sta bi, ali bilo pa proslo, ja svoj glas dajem za proevropski program, ekonomsku pricu i politiku dijaloga a ne sukoba, pa makar glasao za najmarginalniju stranku na sceni.

laoce je napisao:
PDP -od njih sam najvise ocekivao, Ivanic se cinio jako posten, strucan i sl. ali je okupio bagru oko sebe , pa je prosao kako je prosao(sjetitte se samo Mikerevica) .
Socijalisti - totalno propali otkako se udruzise s Dodikom, dok je on iz toga jako profitirao, sad ne igraju nikakvu ulogu.
SRS - jedini koji jos nisu ucestvovali u vlasti, bar ne u znacajnijem obimu - mozda da njih izaberemo, pa da onda sa 100%-tnom sigurnoscu da kazemo da stvarno vise nemamo izbora jer smo sve izabrali. :wink:

Na listi nisu novi Krsmanovicevi socijalisti, nasa stranka, mozda bi mogli na listu umjesto SDA ili SBiH, ionako nemaju glasova.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 20:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
goci master je napisao:
Na listi nisu novi Krsmanovicevi socijalisti, nasa stranka, mozda bi mogli na listu umjesto SDA ili SBiH, ionako nemaju glasova.

Sada će ovi dežurni opaliti po meni........Naša stranka ima prilično ok program,realno gledaju na stvari....Slušao sam par puta i Bojana Bajića,predsjednika te stranke i on po meni fura jednu pametnu priču.Dosta ljudi više prebrojavanja krvih zrnaca,vrijeme je da se okrenemo životu,ekonomiji,veselijoj budućnosti.......Ako ikada uspijemo da se isčupamo iz ovoga gliba gdje smo zapeli i počnemo da živimo normalno,sa normalnim standardom neće biti bitno da li si Srbin,Hrvat,Bošnjak,cigo ili marsovac.......Svoj nacionalizam usmjeri ka nečemu lijepom kao što je ljubav prema tradiciji,a ne pretvaraj ga u šovinizam.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 20:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Nov 2009, 15:41
laoce je napisao:
Nije se Dodik ni malo promijenio seljak bio - seljak ostao( ovim vrijedjam prave seljake - zemljoradnike). Nikad ga nisam gotivio, ni kad je imao 2 poslanika, ni sad kada drzi pola skupstine i tada je bio bahat jer je imao zaledjinu.
SDS sad je mozda malo manje los nego ranije, vjerovatno jer nije na vlasti, da dodje ponovo na vlast - ponovo isto zlo.

Kako SRS nije ucestvovao na vlasti zar nije SRS razoren kad je SDS i PDP kupio Mihajlicu i jos 2 poslanika i dobili su ministra u toj SDS PDP vladi,od 4 poslanika SRS koji su tada izabrani 3 su podrzavala SDS-PDP vladu u kojoj su i ucestvovali jedino onaj Lazic iz Ugljevika ili Lopara je ostao u ovom drugom krilu seseljevom SRS,ko je tada pratio skupstinska zasjedanja Lazica pamti po dobrim diskusijama i kritikama SDS,PDP SNSD koji su tada bili sluge OHR radili sve sto im je naredjivano

Znaci jedini ko nije bio na vlasti je SRS dr Vojislav Seselj ,podrzavam Seselja ali kad vidim ko se sve uclanio u SRS dr Seselj cekacu da se pojavi stranka koja ce se boriti za nezavisnu RS pa cu njima dati glas

Poslednji put menjao DimitrijeLjotic dana 12 Jan 2010, 20:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1997 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 100  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]