banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Nov 2024, 00:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Web dizajn
PostPoslato: 14 Okt 2013, 00:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Dec 2008, 15:19
Moguce je da vec postoji slicna tema, ako postoji moderatori radite sta morate :D
Htio sam da otvorim jednu temu gdje mozemo jedni drugima pomagati, izmjenjivati tutorijale, iskustva i sl.
Licno, poceo sam da ucim osnove web dizajna prije nekih 20ak dana i prvi sajt (HTML/CSS i malo JS za slide show) je gotov. Nije objavljen ali je otkucan od pocetka do kraja :D
E sad javlja mi se puno dilema. Radio sam preko ovih tutorijala http://www.youtube.com/watch?v=PAWT-nyogCk
Ima milion djelova :D

E sad otkrio sam i mnoge nove nacine dizajna tipa direktno prebacivanje is PSDa u kod, Adobe Muse (jako dobar i brz ali ne podrzava CMS sto je veliki minus) i sl.

Mene licno zanima ima li ovdje web dizajnera i kako vi radite? Da li je neophodno uci totalno u HTML, CSS, Javu, PHP, jQuery (query mi nikako ne idu :angry4: ) Flesh i ostalo da bi se napravio jako dobar sajt i da li se sve mora kucati da bi se postiglo sto se trazi ili se okrecete novim tehnologijama?

Vrh

Tema posta: Re: Web dizajn
PostPoslato: 14 Okt 2013, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Zavisi od posla, kad mogu koristim CMS, jedino bas kad moram nesto ispocetka praviti onda pisem kod.
Za php probaj CakePHP framework, za cms templates mozes koristi te neke programe za automatizaciju, ali najbolje je kad rucno isjeces i izkodiras sve.

PHP ti je opsiran jezik i mozes ga koristiti za milion stvari, jos nikoga nisam upoznao da zna sve moguce iz phpa... zato postoji dokumentacija za sve sto treba.

Nije ti isto web-coder i web-dizajner, prvo se fokusiraj na jedno.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2013, 06:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
Sve zavisi kakve sajtove pravis.

Imas staticne i dinamicne.

Staticni sajtovi su prezentacionog tipa, kakav si ti uradio koristeci html, css, js.
Za njega ti vise i ne treba, oni su osnova koju koriste web DIZAJNERI, koji su vise bazirani na vizuelni izgled, imas dosta solucija za .psd to web, jedan od najboljih Adobe Fireworks.
Danas je sve manje takvih sajtova, mada i dalje sluze svrsi.

Dinamicki sajtovi su vec za advanced programere, dizajneri ih slabo koriste, zato postoji tim od programera (back i front ends, guglaj), dizajnera, dizajnera i programera baze podataka i sl.
To su sajtovi tipa fejsbuk, pik.ba pa i ovaj forum, koji su povezani sa bazom podataka, gdje krajnji korisnik moze postavljati odredjene stvari i sl.
Ovaj forum je u phpu koji je najopsirniji web jezik, kao stu su i pomenuti fejsbuk, pik.ba i ostali web shopovi.
Naravno. glavnim dijelom i funkcijama baze podataka, sadrzavaju naravno html, css, js i ostale.

Ako planiras raditi dinamicne sajtove a podrazumjeva se da ne znas php, prouci materiju, nauci osnove i kreni sa Drupalom (guglaj Drupal), jednim od jednostavnijih a dosta mocnih frejmvorka za jednostavniju manipulaciju bazama i kreiranja kvalitetnih dinamickih sajtova.
Kad napravis dobar sajt baziran na php/sql tehnologiji sa pretpostavkom da si sazvakao osnove htmla i cssa, svaki dan pravi nove zanimljive php/js skriptice koristeci tutoriale, i na kraju ces eventualno uci u stos samog programiranja...

Ali prvo, html i css savladaj, bez njih ne moze a i najlaksi su.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2013, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Po statistikama wordpress i joomla su zastupljeniji i imaju bolji community od Drupala.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2013, 13:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2008, 15:44
Sta god radio na web-u HTML i CSS moras znati, ostalo ti zavisi od programskog jezika koji koristis. Mislim da je trenutno PHP najvise zastupljen. Bez jQuery-a, ili neke slicne biblioteke, se isto tako skoro pa ne moze, posto skoro pa svako hoce neku animaciju, nesto da skace po ekranu ili tako nesto :roll:

Ja sam prije radio samo sa Joomla-om, to sam batalio jer je tada dokumentacija bila losa (mozda se samo ja nisam najbolje snalazio), WordPress je katastrofa za razvoj jer nije MVC. Trenutno radim samo custom aplikacije i to od nule pomocu nekog framework-a, koristim Yii. Sto se tice izgleda zamolim klijenta da nadje nesto na ThemeForest-u onda copy - paste CSS i sminkam aplikaciju po tom style-u i to je to.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2013, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Paralela sa matematikom:
HTML i CSS su tablica mnozenja web-a; osnova svega, polazna tacka.
CMS (Wordpress, Joomla, custom...) je kao digitron; racuna za tebe, ustedi vrijeme da ne moras olovkom, ali dzaba ti ako ne znas sta je mnozenje.
Programski jezici (PHP, JSF/P, bilo sta za .NET, xxSQL, Phyton...) su trigonometrija i logaritamske jednacine; bez njih mozes izbrojati koliko imas ovaca ali ne mozes izracunati kolika ti je stala potrebna, koliko trave i sijena, koliko ces dobiti vune ni sta da radis sa njom....

1. HTML - naucis koje elemente imas na sajtu
2. CSS - naucis kako da ih poslazes po sajtu
3. JavaScript - naucis kako da mijenjas elemente po sajtu i/ili izvlacis iz njih potrebne informacije
medjukorak -procitas nekoliko dobrih clanaka o DOM-u a usput ce ti uci u uvo termini poput XML-a i AJAX-a
Kad to svaris, onda ces sam znati kuda dalje. A "nove tehnologije" se takodje kucaju. Precice postoje, ali su pune bandera u koje ces se zakucati i doci do cilja mnogo kasnije od planiranog ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 08:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Mani se direktnog prebacivanja iz PSDa u html/css. Kreni sa html/cssom, kada to usavrsis baci se na php. Ako hoces da radis kao freelancer, samo se fokusiraj na wordpress.

pozz

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2014, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
Koncept web programiranja, brutalno dobro objasnjen > http://motherfuckingwebsite.com/

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2014, 17:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Predji www.w3schools.com i imaces osnovna znanja.

?>

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2014, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

w3 ipak nudi malo vise od osnovnog znanja :), nije nesto napredno ali, ne mozes bas nazvati osnovnim :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]